Pack de mesures de la CUP per combatre la vulnerabilitat que gais, lesbianes i 'trans' pateixen al carrer

Proposa un protocol davant agressions al transport públic i l'Espai Públic, especialment a zones d'oci nocturn juvenil. També proposa multiplicar la bandera de l'Arc de Sant Martí al carrer; pintant bancs, passos de zebra i escales de centres cívics a cada barri de la ciutat 

 

El grup de treball LGTBIQ+ de la CUP ha presentat aquest matí les propostes en defensa de la diversitat sexual i afectiva que defensarà al seu programa electoral a les eleccions municipals de Terrassa. La data no és casualitat, ja que demà es commemora el 26 d'abril, dia internacional per la Visibilitat Lèsbica

Ariadna Falcó i Ander Zurimendi, membres del grup i activistes LGTBIQ+, han estat les encarregades de presentar un decàleg de mesures basades en dos eixos: La intervenció a l'Espai Públic i a l'Educació. En el primer bloc es troben mesures com l'elaboració  d’un protocol davant possibles agressions als busos de TMESA, de forma que s’estipuli la forma en la que es coordinen i comuniquen els treballadors de la xarxa de busos públics amb els Serveis d’Emergència. "El Protocol ha d’incloure mesures com la instal·lació cartelleria a les marquesines de busos que hi ha als carrers de Terrassa, així com formació als conductors dels busos de TMESA", ha explicat Zurimendi. De fet, una de les darreres agressions homofòniques es va produir fa 3 mesos al Metro de Barcelona, evidenciant que el transport públic és un handicap.

Igualment, han defensat un protocol d'actuació per a agressions en l'Espai Públic, tot posant èmfasi en les zones d'oci nocturn, i especialment d'oci juvenil. Com ara els bars en l'eix del carrer La Rasa, on alguns militants LGTBIQ de la CUP han patit insults homofònics i han estat motiu de ridiculització per ser gais.  

La CUP també proposa visibilitzar els colors de l’Arc de Sant Martí i la bandera LGTBIQ, tot pintant elements del mobiliari urbà com els bancs per seure, acolorir els passos de zebra amb les tonalitats de l’Arc de Sant Marí, pintar les escales de les estacions de transport públic i d’edificis municipals i fins i tot canviar la iconografia d’alguns semàfors, de forma que a les siluetes de transeünts es puguin veure les icones de dues dones o dos homes. "A Terrassa ja existeix un banc pintat (raval) i un pas de Zebra (portat del Sant Roc), fet pel qual proposem multiplicar aquestes accions, de forma que hi hagi un banc i un pas de zebra per barri", ha dit Zurimendi. També es proposa pintar les escales d’algun Centre Cívic de la ciutat, així com realitzar alguna acció a la Biblioteca Central de Terrassa (BCT), la qual rep cada tarda la visita d’un gran nombre d’infants, adolescents i joves en general.

La CUP també ha defensat modificar el nomenclàtor de la ciutat. De fet, a Catalunya no hi ha pràcticament carrers amb el nom d’una activista LGTBIQ+ i que en faci referència explícita. I per tant, s'invisibilitza la seva existència. La CUP aposta per introduir noms com Stonewall i García Lorca, a banda de re-anomenar altres carrers amb referents terrassencs i vallesans del col·lectiu LGTBQI+.

Així mateix, el segon bloc de mesures fan referència a l'Educació. Tal com ha explicat Ariadna Falcó, la CUP proposa dissenyar una assignatura d’Educació Sexo-Afectiva a l'ESO, així com seguir amb la línia ja iniciada de formació al professorat i de tallers escolars amb les entitats LGTBIQ+. També ha proposat intensificar les formacions als educadors de menors, donat el caràcter tan jove dels autors de les darreres agressions a Barcelona. Igualment, ha destacat la formació específica a entrenadors d’equips esportius juvenils per a la prevenció de violències masclistes i LGTBIQ+, ja presentada per la CUP al ple de febrer i aprovat. Ara s'inclourà al redactat del futur Pla Director de l'Esport. Falcó també ha demanat el desplegament de la Llei contra l’Homofòbia 11/14 del Parlament de Catalunya, ja que actualment no té reglament ni pressupost econòmic.

En darrer lloc, la CUP ha manifestat el seu suport al col·lectiu LGTBIQ de la ciutat i les accions que realitzen. I concretament, la CUP s'ha adherit als dos actes que Rudes Rebels i Fúria Desviada ha preparat per demà, coincidint amb el dia internacional de la Visibilitat Lèsbica. A les 19 hores hi haurà una petonejada lèsbica davant la Catedral, mentre que a les 21 hores hui haurà una festa no mixta (només per dones) al centre social Kasalet.