La CUP denuncia que l'Ajuntament torni a deixar en mans privades l'atenció a la dependència

La formació anticapitalista votarà en contra dels nous plecs de condicions al Ple de demà, ja que l'equip de Govern ha incomplert la promesa d'estudiar la possible remunicipalització del servei

 

La CUP votarà en contra dels nous plecs de condicions del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) i aposta per la seva re-municipalització com l’única manera de garantir un bon servei i unes condicions laborals dignes per a les treballadores. El regidor Marc Medina destaca que aquest és un dels contractes més importants de l’Ajuntament (amb un pressupost de 7,1 milions d’euros) dels qualsun 10% aniran destinats al pagament de l’IVA i a garantir el benefici industrial de les empreses adjudicatàries: "L’elevadíssima xifra de 710.000 euros". En el cas d’una gestió directa del SAD, aquests "sobrecostos” es podrien destinar a millorar el servei i les condicions de les treballadores.

Cal recordar que el SAD és un servei bàsic de prestació obligatòria pels Ajuntaments de més de 20.000 habitants i que, sigui quina sigui la forma de gestió, el titular del servei és el propi consistori de Terrassa. El SAD consisteix en un conjunt de serveis realitzats a domicili centrats en la cura de les persones que tenen un major grau de dependència. La majoria de persones que treballen en aquest servei són dones, amb unes condicions de treball força precàries.

Actualment aquest servei està gestionat per tres empreses: SUARA, ACCENT SOCIAL/CLECE (Grup ACS) i INGESAN (Grup OHL). La CUP denuncia el fet que la cura de les persones amb major grau de dependència a Terrassa estigui gestionat per empreses de l’IBEX 35, que es van enriquir amb la construcció durant els anys de la bombolla immobiliària. "De fet, són els principals responsables de la greu crisi econòmica i de les conseqüències per les classes populars de la nostra ciutat", denuncia Medina, "i que ara pretenen obtenir beneficis de l’explotació laborals de les dones i la gestió de les cures és un gran exercici de cinisme".

Des de la CUP recorden que a principis del 2018 l’equip de govern ja va plantejar la necessitat de licitar el servei, donada la incapacitat de seguir prorrogant el contracte vigent des del 2012. La proposta en aquell moment era fer una concessió per 1 any amb l’objectiu de poder fer un estudi durant aquest període sobre quina era la millor forma per prestar el servei.

La CUP denuncia que ha participat activament a totes les reunions de la Comissió Política del SAD que s’han realitzat des d’aquell moment, amb l’objectiu d’incorporar algunes clàusules socials en els plecs de condicions, entenent la situació de provisionalitat i la voluntat del govern d’estudiar la forma de poder internalitzar el servei. Entre les mesures proposades destaquen:

- Establir un percentatge mínim de contractes indefinits com a condició obligatòria

- Valorar la millora de les condicions laborals en les ofertes que es presentessin

- Fixar com a condició la necessitat de disposar d’una seu a Terrassa, amb lloc de trobada per les treballadores

Més d’un any després, el govern encara no ha aconseguit portar a aprovació els plecs de condicions. I el que és més greu, tampoc ha realitzat l’estudi sobre la possible internalització del servei al qual s’havia compromès. És evident que la voluntat de l’equip de govern dista molt de posar les cures al centre i dignificar el SAD estudiant a fons la seva possible re-municipalització.

La formació anticapitalista conclou que l’aposta per la internalització del SAD és una clara mesura per avançar en la construcció d’una Terrassa Feminista de veritat. I recorda que quan es parla de posar la vida al centre com una reivindicació feminista bàsica, és imprescindible la dignificació de les tasques de cura.