Una dotzena de cooperatives de consum i ecobotigues alimenten centenars de famílies a Terrassa amb cistelles de verdures i fruita ecològica

La CUP dinamitza demà una trobada d'algunes iniciatives agroecològiques de la ciutat, que tindrà lloc a les 12 hores a la Coral dels Amics

 

Cada vegada està més extens el consum de productes agrícoles de producció ecològica i conreats a la pròpia comarca de Terrassa i la rodalia. Nascudes com a alternativa a la compra a supermercats, els grups de consum locals són agrupacions de desenes de famílies que en reuneixen per comprar els aliments directament al productor i distribuir-lo després internament en el que es coneix popularment com les cistelles de verdures i fruites.

Depenent de cada cooperativa, també es pot consumir formatges, ous, oli, mel, cerveses artesanes, vi, pa i dolços com magdalenes, conserves de tomàquet... Tots ells, però, són productes elaborats de forma ecològica. Per tant, no s'utilitzen elements químics en el seu conreu ni es contamina la terra. Intentar no malmetre la sostenibilitat ambiental és molt important, però també pagar correctament la feina del pagès, sense rebentar els preus a la baixa (com fan els supermercats). A més a més, consumint aliments de la comarca, s'evita que la població marxi dels pobles i es conserva el paisatge rural. 

Terrassa, actualment, existeixen més d'una desena d'aquestes agrupacions, cadascuna amb les seves característiques pròpies. Com ara la Cooperativa de Consum i Resistència (que es troba al Casal Atzur), l'ecobotiga L'Egarenca (que és fruit de la fusió de dos grups de consum, els quals han creat aquesta botiga cooperativa a la qual les famílies s'hi associen), les cistelles que distribueix l'Eina cooperativa (per mitjà del projecte Vimet, a Torrebonica), les cistelles del Rusc de Terrassa (dins el programa general La colmena dice sí!)... També es distribueixen les cistelles del grup de consum 3 Quarteres, a banda de la producció per autoconsum que es conrea a les diverses parcel·les de la Xarxa d'Horts Urbans de Terrassa. A més a més, hi ha pageses a les conrades de Can Carbonell i Can Pelach, les quals nodreixen famílies de la ciutat amb la seva collita. També es pot consumir verdures de proximitat a petites botigues ecològiques com ViuLògic (a la plaça Progrés), Mare Terra i el Centre internacional de Dietètica i Nutrició (al carrer Cremat), com també és possible anar a plaça i visitar les parades de Ca n'Oliveró i Cal Masvalls (dins el Mercat de la Independència), les quals venen la producció que recullen de Castellbisbal i Ullastrell, respectivament.   

Demà a la Coral dels Amics

De fet, la CUP celebra aquest dissabte una mapejada de les iniciatives de consum agroecològic que existeixen a Terrassa, en el marc de la Terrassa Cooperativa. Sota el lema "Arrels entre l'asfalt, Mapa terrassenc per consumir aliments ecològics", s'hi trobaran quasi una desena de projectes cooperatius de la ciutat i de la comarca que treballen en l'àmbit de la Sobirania Alimentària. També es debatrà sobre aquelles iniciatives innovadores que plantegen salts d'escala en projectes cooperatius, com ara els Food Coop (supermercats autogestionats ecològics), que s'estan iniciant a les ciutats de Manresa i Barcelona.

La trobada té lloc a la Coral dels Amics (carrer Pantà), a partir de les 12 hores. A banda de la majoria de cooperatives ja esmentades, també hi participarà Arnau Galí, membre del Mercat Cooperatiu Ecològic (projecte singular finançat per la Generalitat), així com Mireia Bou, membre de l'agrobotiga El Rodal (ubicada a Sabadell).  

La Taula Rodona, a més a més, estarà maridada amb un tast de cerveses de la microcerveseria terrassenca La Resclosa, amb la presència i orientació de Sergi Closa.