La CUP vol elaborar un "Mapa de la ciutat prohibida" que identifiqui els carrers insegurs per a les dones quan caminen de nit

Es una eina simbòlica, però el diagnosi servirà per després augmentar la il·luminació, visibilitat i accessibilitat

 

Coincidint avui amb el #25N, dia internacional contra la violència masclista, la CUP vol posar sobre la taula mesures concretes que ajudin a combatre les agressions sexistes a Terrassa. I que les pugui executar el propi Ajuntament (si bé en coordinació amb els col·lectius feministes), fet pel qual avui farem arribar la proposta a les responsables municipals.

Es tracta d’elaborar un Mapa de la Ciutat Prohibida (projecte ja realitzat a altres ciutats com Bilbao i Vitoria-Gasteiz), que té per objectiu configurar un mapa dels punts de l’espai públic que són percebuts com a insegurs per les persones (especialment dones, culpa del sistema patriarcal) així com afavoridors de possibles agressions sexuals. Aquesta diagnosi ha d’anar seguida d’un paquet de mesures correctores que millorin els indrets identificats.

Carrers estrets, mal il·luminats per falta de fanals, ús d’escassa potència lumínica, indrets inhòspits, carrerons d'escassa concurrència, poca visibilitat en un carrer, dificultat d’accés... Els motius d’inseguretat són múltiples i estan causats pel disseny i urbanisme de les ciutats. I és que l’espai públic no és neutral i està fet amb una perspectiva androcèntrica. Existeixen llocs que poden ser dissuasoris o facilitadors de la violència especialment contra les dones. Per això, cal fomentar carrers plens, segurs i viscuts; davant carrers buits, inhòspits i hostils.

Perquè, si no, les dones acaben per restringir la seva llibertat de moviments, la seva disponibilitat a gaudir de tots els indrets de la ciutat, de tornar a casa tranquil·lament a les nits... 

En el cas de Terrassa, les i els militants de els CUP ja han detectat carrers infra-il·luminats especialment a les zones perifèriques de la ciutat com (com ara a Can Anglada), així com carreres del centre com alguns trams de l'Avinguda 22 de juliol, la Carretera Rubí, el carrer Vallparadís i el carrer Portal Nou.

Sabem que multiplicar el nombre de fanals, per si sol, no acabarà amb la violència masclista. Però esperem que serveixi com a eina per fomentar un debat més ample i profund. El mapa és més un ‘mitjà’ que com un ‘fi’ en sí mateix. Però servirà per entendre que l’espai no opera igual pels homes que per les dones. Repensar i modificar l’espai públic amb una perspectiva feminista és urgent.

Finalment, la CUP participarà avui a les protestes de carrer convocades aquesta tarda. Per una banda, la CUP Terrassa dóna suport a la concentració convocada per Arran al centre cívic Maria Aurèlia Capmany, que tindrà lloc a les 19 hores, i on assistirà la regidora Maria Sirvent. A més a més, altres membres de la CUP seran presents a la concentració institucional, a la mateixa hora, davant l’Ajuntament.    

Carrers estrets, mal il·luminats per falta de fanals, ús d’escassa potència lumínica, indrets inhòspits, carrerons d'escassa concurrència, poca visibilitat en un carrer, dificultat d’accés... Els motius d’inseguretat són múltiples