La CUP insta els Jutjats de Terrassa a suspendre els dos desnonaments amb data oberta ja previstos

Es tracta d'execucions sense data fixa, amb l’objectiu que els moviments socials no es puguin organitzar i presentar-se al portal per aturar-ho

 

La situació d’emergència habitacional és una realitat alarmant a la nostra ciutat. I ara es podria agreujar encara més, si es manté la previsió d’aplicar desnonaments oberts. Es tracta d’execucions de pisos sense marcar una data fixa: tan sols ‘estipula una franja de dues setmanes, dins la qual tant executors com agents de policia portaran a terme el desnonament.

Davant aquesta maniobra legal, el regidor Marc Medina ha instat al degà dels jutjats de Terrassa, aquest matí en roda de premsa, a suspendre aquells desnonaments ja previstos amb data oberta i a fixar el compromís de no iniciar cap procés de desnonament més a través d’aquest procediment. Medina també ha demanat que els jutjats de Terrassa es comuniquin amb els Serveis Socials de l’Ajuntament l’inici de tots els processos de desnonament que afectin famílies vulnerables.

Malgrat tot, en els últims mesos, s’han començat a detectar casos de desnonaments amb data oberta. Aquest tipus de procediments, anomenats col·loquialment «desnonaments oberts» consisteixen en fixar un ampli període de dies en qualsevol dels quals es pot produir l’expulsió de la família de l’habitatge. Es tracta d’una pràctica que xoca frontalment amb la pròpia Llei d’Enjudiciament Civil, que regula en diversos articles (articles 21,427,440,447,549 i 704) la necessitat de fixar una data i hora determinada per realitzar el llançament. Aquesta pràctica busca l’objectiu d’accelerar els processos de desnonament i evitar la resposta solidària per aturar-los i coincideix en el temps amb un augment de la venda d’habitatges propietat de bancs i grans tenidors cap als anomenats «fons voltors».

A Terrassa, en les últimes setmanes, es comencen a detectar casos de desnonaments amb data oberta. Segons dades del Colectivo Sin Vivienda, ja hi ha com a mínim 2 casos previstos pels propers mesos de febrer i abril de 2019 (tots dos de famílies amb menors a càrrec)«L’inici d’aquesta pràctica pot resultar un precedent a la nostra ciutat i és fonamental la denúncia d’aquesta situació abans que el nombre de casos augmenti de forma exponencial, tal i com ja està passant a Barcelona», explica Medina. L’objectiu de la maniobra no és una altra que evitar la pressió i mobilització dels col·lectius i moviments socials en defensa de l’habitatge, que al llarg dels darrers anys han aconseguit aturar centenars de desnonaments a Terrassa.

A Barcelona, en canvi, no és una novetat: L’any 2017 ja es van detectar 8 casos; mentre que el 2018 la xifra s’elevava fins als 45 desnonaments oberts. És en aquest context que més de 200 entitats i moviments socials han impulsat el manifest «Prou Desnonaments Oberts», amb l’objectiu de denunciar i eradicar aquesta pràctica. Tal i com recull el manifest, «determinar la data no és un caprici del legislador, sinó que respon a la necessitat d’evitar més sofriment a les persones afectades per un desnonament».

Davant d’aquesta situació, «és absolutament indispensable que les administracions públiques es mostrin en contra d’aquesta pràctica abusiva», assegura Medina, «i que denunciïn la situació de vulneració de drets humans fonamentals que suposa aquesta mesura».