La CUP celebra que el nou ROM permeti a partir d'ara que la ciutadania presenti mocions als plens de l'Ajuntament

La formació anticapitalista ha presentat més d'una vintena d'aportacions a la reforma del reglament que s'aprovarà demà a Terrassa  

 

La CUP celebra que el Ple de l’Ajuntament provi demà, previsiblement, la reforma del Reglament Orgànic Municipal. De fet, era del tot necessari després de 20 anys de vigència de l’anterior (que fou aprovat l’agost del 1998). La revisió també ve de juny, ja que es iniciar al mandat 2007-2011. Però s’havia anat arrossegant fins avui. Per això, la CUP es felicita de la seva aprovació:«Haver acabat aquest mandat amb el ROM al calaix hauria estat un frau», assegura el regidor Marc Medina.

La formació anticapitalista ha presentat durant tot el procés de revisió un total de 24 aportacions al nou ROM, en línia d’avançar en l’aprofundiment democràtic, la transparència, l’accés a la informació i la participació. La majoria d’aquestes aportacions han estat incorporades al document final, entre les quals destaquen augmentar les sancions per l’ús de la situació de càrrec electe per obtenir beneficis particulars; fer públiques totes les sessions dels diferents òrgans de govern de l’Ajuntament; obrir la possibilitar d’accés digital a la documentació de totes les sessions per a qualsevol ciutadà, ampliar el nombre d’intervencions ciutadanes al Ple Municipal, així com la seva capacitat per per presentarpropostes al plenari.

Cal recordar que algunes d’aquestes propostes ja estaven recollides en el Reglament de Participació Ciutadana aprovat el 2016, però que no s’havien pogut aplicar per contradiccions amb el ROM vigent fins al moment.

La CUP, però, lamenta que alguna de les mesures no hagin pogut estar incorporades degut a la legislació estatal que ho impedeix. Com ara fer públiques les reunions de la Junta de Govern i descentralitzar el lloc de realització dels plens municipals als barris de la ciutat. Medina també lamenta «la manca d’espais de participació creats per rebre aportacions al nou Reglament per part de les entitats,o de persones de la ciutat». De fet, recorda que va ser a instàncies del Parlament Ciutadà que s’han arribat a discutir algunes de les aportacions, fora dels espais formals de la institució.

No obstant, el regidor creu que el nou Reglament és un pas per tal d’avançar en una major transparència de l’Ajuntament. I que possibilita un nou marc de relació ciutadania-institució a la nostra ciutat: Ampliant l’accés a la informació i obrint noves vies de participació ciutadana.