Un grup de dones sortirà demà a la nit en una passejada per detectar punts insegurs als carrers de Terrassa

La CUP impulsa aquesta 'prova pilot', a l'espera que l'Ajuntament desenvolupi el projecte i l'estengui a tots els barris de la ciutat 

La ciutat ha estat dissenyada sota criteris urbanístics masculins i, per tant, l’espai públic no té perspectiva de gènere. A més a més, cal afegir l’atmosfera d’amenaça i percepció d’inseguretat (objectiva i subjectiva) que pateixen moltes dones a les nits. Parlem de comportaments hostils i ofensius, que generen intimidació però no són delictes, com ara floretes, mirades, gestos, comentaris…

Per això, la CUP va proposar ja al novembre de 2015 la creació d’un “Mapa de la ciutat prohibida”. Després d’haver fet arribar aquesta proposta a la regidoria de Polítiques de Gènere (i a l’espera que disposin de pressupost per a dissenyar i contractar personal especialitzat per a coordinar les mares), la CUP ha decidit tirar endavant una Prova Pilot. Se suma així a altres propostes com les parades intermèdies als busos i les mesures per prevenir agressions sexuals durant la Festa major.

La marxa té lloc demà dimecres, 20 de juny, i partirà del nou local de la CUP a Terrassa (situat a la carretera Montcada 155). La durada aproximada és d’una hora i mitja i està oberta a totes les dones que s’hi vulguin sumar per fer les seves aportacions i compartir pors. Acompanyarà i dinamitzarà la marxa una companya del Grup de Treball d’Espai Públic de la CUP, al llarg del recorregut -ja programat- per la zona nord del barri del Segle XX, la zona sud del Centre, sud de la Rambla i part del Vallparadís. 

En què consisteix? 

Aquesta marxa exploratòria nocturna té com a objectiu observar, sensibilitzar, identificar i diagnosticar els espais de la vida quotidiana des d'una perspectiva de gènere. I estarà centrada, de fet, en detectar els punts foscs i els espais insegurs per a les dones.  

Entre les preguntes que es plantejaran vet aquí uns exemples: Són segurs els llocs pels quals sortim de festa? Propicien o impedeixen les violències sexuals? Quins punts febles identifiquem quan sortim de nit? I quins ens beneficien? En tornar a casa, ens sentim segures? Què podríem fer per sentir-nos millor?

Segons la militant de la CUP Montse Garcia, "sabem que multiplicar el nombre de fanals, per si sol, no acabarà amb la violència masclista. Però esperem que serveixi com a eina per fomentar un debat més ample i profund”. Garcia prossegueix: “El mapa és més un mitjà que com una finalitat en sí mateixa. Però servirà per entendre que l’espai no opera igual pels homes que per les dones. Repensar i modificar l’espai públic amb una perspectiva feminista és urgent".

La CUP va proposar ja al novembre de 2015 la creació d’un “Mapa de la ciutat prohibida”

 

 

La marxa té lloc demà dimecres, 20 de juny, i partirà del nou local de la CUP a Terrassa (situat a la carretera Montcada 155)