L'Ajuntament oferirà tallers de Salut Sexual als instituts i distribuirà gratuïtament copes menstruals
La moció de la CUP s'aprova amb 26 dels 27 vots del Ple de Terrassa
El Ple de l'Ajuntament aprovà ahir, per majoria absoluta, una proposta de Salut Pública "històrica" per al jovent de Terrassa. Es tracta d'un paquet de mesures en torn a la Salut Sexual de les adolescents i les dones, mitjançant el qual es pretén informar al màxim sobre la menstruació i evitar que continuï sent una mena de "tabú".
Per això, l'Ajuntament organitzarà tallers educatius adreçats a les escolars de 2on d'ESO dels instituts de la ciutat (que ho sol·licitin). En els tallers, personal especialitzat explicarà aspectes de la menstruació i els diferents mètodes de recollida del sagnat existents a l'actualitat. D'aquesta manera, es vol posar en coneixement de les adolescents l'existència de els copes menstruals i les esponges marines, dos mètodes molt poc visibilitzats a nivell mediàtic i social. Tanmateix, es tracta de sistemes més econòmics, sostenibles a nivell ambiental i fins i tot menys agressius pel cos humà. En tot cas, l'objectiu dels tallers serà exclusivament el d'aportar els aspectes positius i negatius de cada mètode.
A més a més, l'Ajuntament també distribuirà entre les adolescents i dones que ho demanin expressament una unitat del mètode de recollida del sagnat que prefereixin. Per això, l'Ajuntament demanarà inicialment a la Conselleria de Salut de la Generalitat que abasteixi al consistori d'aquest material. En cas que la Conselleria rebutgi la petició (escenari probable), el Ple va acordar ahir dedicar-hi d'una partida pròpia i anual de 15.000 euros.
Una estimació inicial (amb un preu majorista de 10 euros) apunta que amb aquest pressupost es podria distribuir anualment un màxim de 1.500 copes menstruals. En tot cas, només una aproximació, ja que amb aquest pressupost també es compraran els altres mètodes, com tampons i compreses. A més a més, la compra d'unitat serà fraccionada, de forma que es pugui veure cap a on va la demanada i així orientar les quantitats de la compra a un mètode o a un altre.
S'oferirà la possibilitat d’escollir entre copes menstruals, compreses de roba, esponges marines, tampons o compreses d’un sol ús. Es centralitzarà un punt de recollida d’aquest material, malgrat tant des del SIAD, com des dels diferents serveis municipals d’atenció de joves en matèria de salut sexual i afectiva se’n farà difusió i, derivació per tal que les persones previ assessorament puguin recollir-ne un exemplar.
Satisfacció a la CUP
La coordinadora del grup municipal de la CUP, Sara Moya, mostra la seva satisfacció pel paquet de mesures finalment acordat i explica: "El que reivindiquem és poder explicar els beneficis i contradiccions de cada mètode de recollida, per tal de garantir que les noies puguin escollir amb coneixement de causa i llibertat sobre quin mètode és preferible per elles".
La proposta va comptar amb el vot favorable de 26 dels 27 regidores de l'Ajuntament (CUP, ERC, TeC, PSC, CiU i C's), i només hi votà en contra el regidor del PP, Alex Rodríguez. Aquest immens suport al paquet de mesures també és indicador de l'ambició amb el que neix.
El Ple va acordar ahir dedicar una partida pròpia i anual de 15.000 euros per comprar unitats de mètodes de recollida
També organitzarà tallers educatius adreçats a les escolars de 2on d'ESO dels instituts de la ciutat (que ho sol·licitin)