La regidoria de Promoció Econòmica només destinarà el 6% del seu pressupost a l’Economia Social

Zurimendi: «L'Ajuntament fa postureig amb declaracions simbòliques de suport a l'ESS, però a la pràctica la margina perquè no inverteix prou diners en mesures concretes de promoció pública»

 

Fer grans declaracions en favor de l’Economia Social i Solidària (ESS), però veure que a la pràctica es destina únicament un 0,2% del pressupost corrent de l’Ajuntament, es una clara mostra de «postureig» municipal. Aquesta és la trista anàlisi a qual es veu obligat a arribar la CUP, després d’analitzar l’estructura de la despesa dels Pressupostos Municipals pel 2019.

De fet, un indicador encara més evident de la marginació que pateix l’Economia Social és el fet que la seva partida econòmica només és del 6% del conjunt del pressupost de l'àrea de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Ocupació. O sigui: 360.000 euros sobre 5,6 milions d'euros. Cal entendre, doncs, que l’Ajuntament considera que l’economia mercantil és la seva aposta i a la qual dedica el 94% del pressupost. 

Segons Ander Zurimendi, membre del grup municipal de la CUP, «el PSC fa postureig amb la fira Terrassa Cooperativa i s’intenta posar medalletes, però després la realitat és que no inverteix massa diners en promoció pública de mesures de l’Economia Social».

La CUP també insisteix que cal que totes aquelles proclames i propostes que s’aproven al ple vinguin acompanyadesd’una dotació econòmica suficient, si es vol que esdevinguin propostes reals. O dit d’una altra manera: De poc importa que Terrassa s’hagi adherit a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i hagi creat el Consell Municipal d’ESS, si després no es desenvolupen mesures concretes amb partida econòmica. 

A més a més, la manca de diners també s’està veient en l’elaboració del Pla Estratègic d’Economia Social pel 2019-2016. El Pla és molt ambiciós en els objectius (fet que satisfà a la CUP), però molt magre en els recursos econòmics que s’hi aboquen i molt poc ambiciós en la calendarització de l’execució de les mesures. I és que la majoria d’inversions queden estipulades en els darrers anys del període 2019-2026. «Però no té sentit que ara estipulem el que es farà al 2025 i 2026. El que hauríem de fer és executar totes les mesures del Pla en els propers dos anys, degut a la crisi social que patim. I en 2 anys actualitzar els objectius i posar-nos nous reptes, ja que el sector d’Economia Social va a l’alça i el que ara diem haurà quedat superat o caducat a mig termini», explica Zurimendi.