La CUP vol penalitzar l'especulació urbanística mitjançant les Ordenances Fiscals de 2019

També aposta per reformar la tassa de residus: Pagar segons la capacitat econòmica de les famílies, i no només segons el nombre d'habitants  

 

Per a la CUP les ordenances fiscals són un element fonamental de redistribució de la riquesa de la ciutat; sempre que s’elaborin des d’una òptica de progressivitat i tenint en compte la capacitat econòmica dels terrassencs i terrassenques. 

En aquest sentit, proposa una bateria de 6 mesures concretes per tal d’avançar en una fiscalitat més justa, sobre la màxima de “qui més té més paga i qui menys té menys paga”. Per una banda, proposa penalitzar els moviments especulatius urbanístics (incrementant el tipus diferenciat de les compra-vendes de menys de 5 anys fins al topall previst de 3,7). Alhora, i per afavorir i millorar l’accés a l’habitatge, planteja introduir en l'ICIO una bonificació del 50% en aquelles obres de rehabilitació d’edificis de més de 40 anys d’antiguitat (amb l’obligació que en mantinguin els usos actuals). 

Així mateix, aposta per reformar la tassa de residus, pagant a partir d'ara segons les capacitats econòmiques de la família (i no només del nombre d'habitants a la casa). També proposa augmentar un 10% l'IAE (que és l'impost que han de pagar les grans empreses que facturen més d'un milió euros). Igualment, vol incrementar l'IBI a grans magatzems, grans superfícies comercials, grans indústries…, fent-los pagar un 10% més que fins ara. 

En tot cas, la CUP fa una valoració crítica de la proposta d’Ordenances fiscals i Pressupostos pel 2019, presentada pel govern municipal la setmana passada. Segons el regidor Marc Medina lamenta els “tempos” amb els que s’està plantejant aquest debat, deixant únicament 3 setmanes de temps per a la seva discussió. "Aquest fet impossibilita qualsevol participació real de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos i ordenances; arribant al punt de dificultar, fins i tot, la participació dels grups municipals de l’oposició en la seva discussió", alerta l'anticapitalista. 

Aquestes són 6 les propostes amb major detall:


1. IBI

Incrementar el tipus impositiu diferenciat que paguen aquells immobles amb el 10% del valor castral més alt i per usos no residencials (grans magatzems, grans superfícies comercials, grans indústries…) passant del 1,03 actual fins al 1,23%. Aquesta mesura podria suposar un augment de la recaptació d’aproximadament 1,5 milions d’euros. Així mateix, augmentar la progressivitat fiscal de l’impost a través d’un augment de la línia de subvenció per ajudes al pagament de l’IBI per aquelles famílies amb una renda disponible més baixa.  

2. IAE

2.1 Augmentar un 10% els índex de situació de les empreses, doblant la proposta d’augment del 5% que preveu el govern. L’impost es troba actualment en valors molt més baixos que en ciutats similars com Badalona, Cornellà, Lleida o Tarragona. Cal que les grans empreses (que facturen més de 1.000.000 d’euros anuals) contribueixin més al benestar de totes. 

2.2 Introduir bonificacions per aquelles empreses que realitzin contractacions indefinides, així com contractacions de persones amb risc d’exclusió social.

 3. Impost de plusvàlues

Penalitzar fiscalment l’especulació urbanística, incrementant el tipus diferenciat de les compra-vendes de menys de 5 anys fins al topall previst de 3,7 (actualment es troba al 2,99).  

4. ICIO

Introduir una bonificació del 50% en aquelles obres de rehabilitació d’edificis de més de 40 anys d’antiguitat, amb l’obligació que en mantinguin els usos actuals. Amb l’objectiu d’afavorir la reforma per millorar l’accés a l’habitatge. 

5. Taxa de residus

5.1 Reformular la taxa, introduint com a criteris per determinar la quota el valor cadastral de les vivendes i la capacitat econòmica de les famílies. Actualment només es té en consideració el nombre de residents. 

5.2 Apostar per nous models de recollida de residus com el sistema “Porta a Porta” en que la taxa que paguen els ciutadans està condicionada al bon comportament ambiental i, per tant, sota la màxima de “qui generi més residus que pagui més”.  

6. Ordenança general de tributs

Incrementar el ventall de bonificacions per raó de capacitat econòmica, amb l’objectiu d’avançar cap a la tarificació social i progressiva. D’aquesta manera, s’amplia el ventall de persones que es beneficien d’aquestes bonificacions i s’aconsegueix una major progressivitat de les taxes a les que s’aplica.