La CUP vol incentivar que la gent es vesteixi d’obrera durant la Fira Modernista amb una cooperativa que teixeixi camisoles a preu assequible

Les activitats culturals de la fira han d'explicar amb major amplitud les pèssimes condicions de vida de les classes populars, l'auge del sindicalisme, l'èxode rural...

 

La CUP proposa estudiar la viabilitat de crear una cooperativa tèxtil que es dediqui durant tot l’any a confeccionar roba d’època amb un disseny senzill que permeti un preu competitiu. Així s’afavorirà la participació ciutadana durant la fira, ja que es posaran les condicions perquè dones i homes es puguin comprar el vestuari adequat i es vesteixi durant el cap de setmana de maig. 

"I és que els vestits propis de la burgesia són costosos econòmicament", sosté Ander Zurimendi, militant de la CUP,"i ens donen una visió irreal de la societat modernista, ja que la majoria de la població eren treballadors de les fàbriques, gent de classe obrera, comerciants, etc…".  

Per això, cal fomentar l’estètica del vestuari obrer, alhora que es fa amb un projecte singular de teixit responsable. Una via per fer-ho és la creació d’una cooperativa tèxtil, que a més a més fomenta l’Economia Social i pot accedir a recursos de l’Ajuntament per facilitar els seus inicis. De fet, la CUP ja ha fet pública aquesta aportació en el marc de la comissió que està discutint i treballant el Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària de Terrassa. Avui dimarts serà una de les propostes a debatre en la sessió del Consell municipal d’Economia Social, que tindrà lloc a les 17.30 hores al CC Francesc Macià. 

Actualment no és fàcil trobar vestuari modernista ni obrer. La proposta pretén animar l’àrea de Promoció Econòmica a establir contacte amb les iniciatives de tèxtil responsable ja existents (o intentar que afloreixin les latents) al teixit associatiu de la ciutat, com Teixidors, les diferents modistes dins Mandarina Market i El bagul de la moda. Com també amb entitats socials com Revolució Tèxtil, que promouen un consum de roba responsable i social. A més a més, ja hi ha botigues locals que comercialitzen roba d’estil modernista (Ca n’Anglada, Font Trobada) que podrien servir de comercialitzadora de les noves peces confeccionades per la cooperativa. Caldria estudiar la fórmula d’incloure els tallers que ofereix el Museu Tèxtil dins aquest ‘paraigua’ que fomenti que la ciutadania es vesteixi per la diada. 

A més a més, i donada l’alta quantitat de fires modernistes existents a Catalunya, es podrien establir sinergies amb altres ciutats i projectes. La CUP posa l’èmfasi en crear vestits d’obrer, ja que actualment la Fira està molt centrada en l’estètica de la burgesia, que tan sols representa a un sector minoritari d’aquella època. Des de la CUP, de fet, es considera que cal fomentar el relat obrerista, tot explicant les condicions de vida dels sectors populars que treballaven als vapors i fàbriques: Precarietat econòmica, jornades interminables, treball infantil, dependència de la voluntat del patró i manca de capacitat de defensa legal, manca de Seguretat Social i accés a la sanitat, infrahabitatges... Actualment ja es fan accions com les visites teatralitzades al Vapor Aymerich, Amat i Jover i el Vapor Ros, així com la manifestació de dones obreres. Però són actes amb una participació minoritària, en relació al conjunt de milers de persones que passen per la fira

Per això, proposem altres dues mesures culturals que poden ser una eina per a fomentar el relat obrerista i implicar la ciutadania en el mateix.     

Microteatre modernista:

De la mà del CAET i aprofitant el festival TNT, presentar un seguit de peces de microteatre amb la mateixa filosofia del cicle anterior. Es podria proposar a l’Institut del Teatre de contactar amb alumnes que volguessin donar a conèixer les seves arts, mitjançant micro-obres ambientades d’època i que expliquin –almenys en part- la vida de les classes populars. 

Persianes modernistes:

Una bona manera de tenir el modernisme a l’abast de la població tot l’any, seria poder posar en contacte artistes i grafitters del municipi amb comerços interessats per tal que pintessin les persianes barrejant el seu propi estil amb el d’època obrerista. O bé reproduint una escena de les classes populars com si es tractés de l’interior d’una botiga o establiment modernista.

 

 

Que sigui una cooperativa tèxtil, a més a més, fomenta l’Economia Social i li permet accedir a recursos de l’Ajuntament per facilitar els seus inicis

 

 

Actualment no és fàcil trobar vestuari modernista ni obrer. La proposta pretén animar l’àrea de Promoció Econòmica a establir contacte amb les iniciatives de tèxtil responsable ja existents (o intentar que afloreixin les latents)