La CUP veu exagerades les restriccions al joc infantil i juvenil a les piscines municipals

Els cupaires insten a fer una reflexió col·lectiva sobre el sentit de prohibir una pilota inflable, tirar-se de cap, córrer, portar-se l'entrepà de casa i fins i tot cantar. "Hem de trobar una convivència que no prohibeixi el joc"

La CUP considera que les restriccions de comportament de les piscines públiques (com és el cas de La Maurina, de la qual adjuntem imatges) sobrepassen la línia vermella. I és que, a la pràctica, acaben per prohibir el joc infantil a les piscines, quan la canalla és un dels principals sectors de població que en fan ús

De fet, està prohibit entrar-hi amb una pilota de plàstic i flotadors inflables. També està prohibit córrer, tirar-se de cap dins l’aigua. I tampoc es pot accedir al recinte amb el teu entrepà o amb un refresc. Tampoc es pot entrar amb una guitarra, ni cantar o posar música amb el telèfon mòbil. Igualment, altres dels elements prohibits són portar-hi un para-sol, cadireta de platja, animals domèstics, fer fotografies i fumar dins el recinte. 

Viem, doncs, una llarga llista de restriccions que sobrepassa la línia vermella de l’ús adequat d’un espai públic. És cert que com a societat hem determinat que no es pot fumar als espais municipals o que per motius de seguretat els nens i nenes menors de 7 anys han d’estar acompanyats dins la piscina. Aspectes que entren dins una norma més aviat compartida. "Però barrejar-los amb que no es pugui portar una pilota inflable, que no et puguis tirar de cap o no puguis córrer, són factors que limiten quasi a la totalitat la possibilitat de jugar dins la piscina", critica el militant de la CUP Ander Zurimendi. 

Pel que fa temes de soroll (la guitarra o el telèfon mòbil), així com de possible brutícia (entrepans), la CUP entén que ha de regnar la convivència i que el personal de la instal·lació és qui ha de donar les instruccions adequades a cada moment i situació (paper que, de fet, també tenen assignat actualment). "No venim a dir que es permeti absolutament tot, sinó que reflexionem col·lectivament sobre quins jocs infantils i juvenils sí que es poden permetre a la piscina", apunten els cupaires.   

I és que, evidentment, l’ús compartit de l’Espai Públic necessita d’una convivència entre tots els usuaris. Ara bé, el valor de les piscines exteriors d’estiu no pivota sobre l’usuari adult que va a nedar i fer exercici físic, ja que les piscines cobertes (i obertes durant tot l’any) ja cobreixen aquesta demanda. Tot ha de ser compatible: La gent que neda i la gent que juga. El públic adult, el públic adolescent i jove, i el públic infantil. Dins la piscina, es pot habilitar un parell de carrils exclusius per a nedadores, mentre es permet el joc a tota la resta de piscina. 

Tanmateix, d’ençà que s’ha encetat la temporada de bany, s'han vist escenes de responsables de les piscines xiulant colles de joves que estan jugant dins l’aigua. Segon Zurimendi, "constatem que les ordenances municipals estan dissenyant una ciutat que cada vegada és menys apta per la canalla i el jovent". I afegeix: "Estem fent una ciutat que no juga al carrer ni a la piscina, que convida els seus infants a pujar a casa i jugar a la Play Station. I cada vegada fem menys activitats amb la kuadrilla, colla, pandilla, troupe... Així que podem dir que acabarem perdent les piscines com espai de joc i socialització"

Tanmateix, la CUP no vol un espai públic estretament regulat i punitiu, que busqui uniformitzar les conductes de les persones. Per això, més aviat el que toca ara és revisar l’Ordenança de “Civisme” i anul·lar aquelles polítiques anti-ciutadanes com les normes de la piscina. 

La prohibició de jugar a pilota encara hi és 

Cal recordar que l’Ajuntament no ha respost a les peticions de la CUP per tal que culmini l’enretirada dels cartells que prohibeixen jugar a pilota als parcs i places de la ciutat. La CUP no veu, doncs, una voluntat política de l’Equip de Govern adequada i tendent a donar un ús social a l’Espai Públic. La CUP recorda que el Ple de l’Ajuntament va aprovar per unanimitat de tots els partits, el desembre de 2016, una moció segons la qual s’aprovava eliminar aquests cartells  i les possibles sancions específiques que se’n derivessin.