La CUP proposa un paquet de mesures per evitar discriminacions homòfobes o sexistes a espais socials com bars, comerços i poliesportius

S'oferiran plaques distintives per penjar als bars amb el lema "Espai lliure de sexisme i LGTBIfòbia" i el protocol davant un cas d'assetjamentTambé es proposa crear un 'espai de confiança' als Centres Cívics on es puguin explicar situacions d'agressió viscudes o presenciades  

La CUP ha treballat en les darreres setmanes un pack de mesures per fer front a les discriminacions homòfobes i sexistes que epuguin produir a Terrassa. Aquestes mesures venen a complementar i reforçar la feina realitzada pel DASIG (pacte per la diversitat de Terrassa), que està funcionant raonablement bé des de la seva posada en marxa.

Les propostes s'inclouen en el que anomenem "Compromís de Ciutat" per eradicar el sexisme i la LGTBIfòbia",destinat tant al sector de l'oci (bars i restaurants), com al sector comercial (botigues i centres comercials), edificis municipals (centres cívics i poliesportius) i agents socials (esplais, entitats de lleure, AA VV...).

Dins el paquet de mesures destaca una formació gratuïta (oferta des de l’Ajuntament) en la que es tractaran continguts com el llenguatge no discriminador de gènere, què fer en cas que es produeixi una discriminació, agressió o assetjament en l’espai, etc. Aquesta formació s’acompanyarà de l’explicació d’un protocol d’actuacions amb el qual l’Ens es comprometrà. Igualment, al finalitzar la formació, l’Ajuntament facilitarà una placa distintiva per penjar a l’espai on s’anunciarà que és un Espai lliure de sexisme i LGTBIfòbia.

En el cas de bars i restaurants, la distribució de plaques té una vocació massiva, de forma que les parets deixin clar la vocació de llibertat i pluralitat que volen fomentar. Posteriorment, l’Ajuntament realitzarà un mapa de ciutat on s’ubiquin tots els ens adherits al Compromís. 

 

Als centres cívics

Per una altra banda, també es proposa facilitar l’abordatge de les violències patriarcals mitjançant l’apropament als barris. De fet, proposem crear una Oficina Municipal per la No Discriminació. Aquesta s’ubicarà als centres cívics i serà rotativa pels diferents districtes de la ciutat. La seva funció serà ser un punt fix on les persones puguin explicar els casos de discriminació viscuda o presenciada – en l’àmbit laboral, per raons de gènere o ètnia, etc- per tal de rebre assessorament i/o derivar al servei d’atenció específic. I tot creant un 'espai de confiança' on les persones es vegin amb cor d'explicar les situacions.

Aquesta Oficina estarà associada a un espai virtual on es podran expressar també casos d’agressió o assetjament, de forma anònima per tal de garantir la seguretat d’aquelles persones que ho requereixin. Esperem que aquest 'Compromís per la Igualtat' sigui liderat des del pacte DASIG, amb la col·laboració del Servei de polítiques de gènere i el servei LGTBIQ, obrint-ho també a tots aquells òrgans participats relacionats amb el treball per la igualtat, com pot ser la Comissió 8 de març o, el Consell d’Igualtat.

Proposem crear una Oficina Municipal per la No Discriminació. Aquesta s’ubicarà als centres cívics i serà rotativa pels diferents districtes de la ciutat