La CUP ha proposat a la Comissió de Nomenclàtor rebatejar el passeig del Comte d’Egara com el "Passeig de l’U d’octubre"

Terrassa podria així seguir l’estel de ciutats com Girona i Sant Cugat, ciutat del Vallès que dilluns va aprovar el canvi de nom de la plaça del Rei

 

El regidor Marc Medina ha proposat el canvi de nom del passeig del Comte d’Egara, tot proposant rebatejar-lo a partir d’ara com a Passeig de l’U d’Octubre. Segons Medina, cal retre homenatge simbòlic a un dels dies més importants de la història recent de Catalunya, en la que 2,3 milions de ciutadans van participar del referèndum de lliure determinació convocat per aquell mateix dia. 

El mateix Medina va fer aquesta proposta el passat 8 de maig, en el marc de la comissió de Nomenclàtor presidida pel regidor de Cultura Amadeu Aguado. La proposta ha quedat automàticament registrada per al seu debat i incorporada a la llista –per una altra banda ja per se extensa- de propostes de modificació de noms. Tanmateix, quan arribi el seu torn haurà de ser debatuda i acceptada tant per l’Equip de Govern com per la resta de grups de l’oposició.  

Amb aquesta passa, explica medina, "pretenem que la ciutat incorpori al seu mapa cartogràfic i sentimental un fet tan emocionalment dur com fou l’organització semiclandestina del referèndum de l’U d’Octubre, l'amença sota la qual es va fer campanya electoral, la visita de la Guàrdia Civil a Unipost, així com l’obertura i defensa física de les escoles, amb la consegüent repressió policial". Cal no oblidar que Terrassa va ser la segona ciutat (després de Reus) en rebre la repressió de la Guàrdia Civil: El dia 19 de setembre, desenes d’agents es presentaven a la seu d’Unipost per segrestar el que després sabríem que eren les notificacions pels membres de les taules electorals, així com les targetes censals.  

Aquells dies en els quals bona part de la ciutadania de Terrassa s’organitzava en defensa de l’exercici de vot (tant a favor com en contra de la independència) varen generar un desgast físic i emocional que cal ser recordat i contextualitzat. Per no parlar, evidentment, de les conseqüències més greus per a la ciutat: El segrest de dos dels nostres ciutadans: El de Josep Rull, en forma d’empresonament; i el de Lluís Puig, en forma d’exili a l’estranger. 

Pel que fa a l’indret triat, des de la CUP consideren que el Comte d’Egara és un dels pitjors representants de la vida terrassenca: Alfons Sala i Argemí col·laborà amb la dictadura de Primo de Rivera i fou un important aliat de les faccions feixistes de Catalunya durant la dècada dels anys 30. Arran del fracàs del cop militar de 1936 a Catalunya, Sala i Argemí va instal·lar-se a Sevilla des d’on va recolzar les tropes nacionals tornant a Terrassa un cop ocupada Catalunya per l’exèrcit franquista, tres anys després. Tant el nom del Passeig com el propi monument són simbologia enaltidora del feixisme. 

 

 

 

Marc Medina: "Pretenem que la ciutat incorpori al seu mapa cartogràfic i sentimental un fet tan emocionalment dur com fou l’organització semiclandestina del referèndum de l’U d’Octubre"

 

"Encara més: L'amença sota la qual es va fer campanya electoral, la visita de la Guàrdia Civil a Unipost, l’obertura i defensa física de les escoles, amb la consegüent repressió policial..."