La CUP desmunta la "pluralitat" dels concerts: La majoria són en castellà, amb només homes i del mateix estil musical

Les dades demostren una gran concentració dels diners en pocs artistes. La CUP crida l'Ajuntament a tenir un esperit crític i reflexiu

 

Top 10 dels concerts de Festa Major 2017

  1. Bustamante. 48.000 euros. Pop. Castellà. Cap dona
  2. Los Manolos. 14.520 euros. Rumba. Castellà. Cap dona
  3. Los Chichos. 13.310 euros. Rumba. Castellà. Cap dona
  4. Blaumut. 8470 euros. Pop rock. Català. Cap dona
  5. Doctor Prats. 7.865 euros. Rumba. Català. Cap dona
  6. Agorazein. 7.260 euros. Pop. Castellà. Cap dona
  7. WAS. 6050 euros. Rock. Anglès. Cap dona
  8. Mesclat i la Coba. 6.050 euros. Folk rock. Català. 1 dona (i 15 homes)
  9. La loca histèria. 5.445 euros. Versions. Castellà i anglès. 2 dones (i 6 homes)
  10. D’Callaos. 4.235 euros. Rumba. Castellà. 1 dona (i 3 homes)

 

Dones 

– Només incorporen dones 3 grups musicals; mentre que 7 bandes són del tot masculines. 

– En total, hi ha 4 dones davant 57 homes. Les dones són, doncs, un 6,5% dels músics.  

 

Català 

– Canten en català 3 de 10 grups, 1 de cada 10 en anglès i 6 de cada 10 en castellà.

 – La presència del castellà, doncs, dobla a la de llengua catalana en nombre de concerts. 

– En quan als diners que suposa, la distància és més gran. El catxé dels grups en català és el 18,4% del total (22.385 euros), mentre que de castellà és del 76.4%.   

 

​Estil musical 

– Si donem per vàlid el criteri de classificacions seguit per la CUP per realitzar aquest document, podríem distingir un èxit de concerts de Rumba (fins a 4), de Pop (amb matisos, fins a 3), a banda d’un concert de Rock, un de Folk i una Berbena.  

– Pel que fa a la distribució dels diners, podem comprovar com la Rumba s’enduu 39.930 euros i el 32.8% del pressupost, mentre que el pop rep 64.130 euros i el 52.7%.

 

Caps de cartell 

– Els 3 grups més anomenats com a caps de cartell (Bustamante, Los Chichos i Los Manolos), s’enduen junts 76.230 euros i el 62.6 % del pressupost del Top10.

– A més a més, el concert estrella de la FM2017 se’n duu 48.000 euros i el 39.4% dels diners per a contractació de concerts.

 

Conclusions

Les dades demostren que no hi ha varietat, sinó un monocultiu. La major part dels diners se’n van al concert pop (OT) i altres de rumba. Majoritàriament en castellà. I majoritàriament tots mascles. 

Més enllà de possibles anàlisis i opinions que tingui cada partit, emplacem a l’equip de Govern a assumir que la situació, que la realitat, és aquesta. Que no es posin una bena als ulls: Les dades són clares.  

I és evident que l’Ajuntament fa polítiques públiques i que la Festa Major, en part, també ha de servir per millorar com a societat. La infra-representació de la dona no qualla de cap manera amb una declaració de Terrassa Feminista. La infra-representació del català no cualla, per exemple, amb la defensa del Correllengua que es va fer ahir per part de l’equip de Govern.    

Finalment, Ballart va dir que les crítiques a Bustamante eren elitistes. Esperem que no ho digués per la CUP; que en tot moment ha deixat clar que no té res a dir de “gustos musicals”, sinó de com distribuir els diners per fer unes festes plurals. Elitisme és governar per uns pocs; o sigui, fer una FM per uns pocs. 

 

Mètode de càlcul

Càlculs realitzats sobre les dades aprovades en Junta de Govern Local a 9 de maig de 2017. Diverses consideracions:

– El total de contractacions artístiques professionals és de 168.730 euros, però hem vist necessari apartar d’aquesta classificació els Castells de Foc, el concert local de Gospel, els Ministrils del Raval i les dues Orquestres, ja que entenem que per motius tècnics no estan actualment  subjectes a elecció a l’hora de contractar o triar els noms. 

– Restats aquests catxes, la xifra resultant és de 141.435 euros. D’entre el gruix d’aquests concerts, doncs, hem triat el Top10 dels més cars, a fi de fer més senzills els càlculs i la seva visualització. El cost dels 10 concerts més cars és de 121.605 euros, al que cal afegir una partida de 6.000 euros no contemplada inicialment, anomenada “despeses de producció del concert Bustamante”.

– Per tant, tots els càlculs i comprovacions d’aquest Top10 s’han fet sobre una base pressupostària de 121.605 euros.

 

Les dones músiques no arriben a un 7% del total

Els concerts en català només costen el 18,4% del pressupost 

Un únic concert (Bustamante) concentra quasi el 40% dels diners