La CUP alerta que l'elecció de concerts feta per l'Ajuntament no respecta la pluralitat musical de la ciutadania

Dos únics concerts monopolitzen més de la meïtat dels diners. I cada any són els mateixos: Un ex-Operación Triunfo i un artista 'revival' estatal

 

La programació de concerts de Festa Major, anunciada passat divendres per l'equip de Govern, torna a repetir l'esquema d'anteriors edicions: Un membre d'Operación Triunfo i una antiga banda musical 'revival' com a caps de cartell (com el Dúo Dinámico o Perales en altres ocasions). 

Aquesta repetició constant (en el cas d'OT, fins i tot, se'ls ha contractat en 3 dels darrers 4 anys: Chenoa, Edurne i ara Bustamante), és una mostra del monopoli musical que regna a la Festa Major dissenyada per l'Ajuntament. Ander Zurimendi, activista de la CUP; matissa: "Aquí no estem parlant sobre si a mi o a la gent de la CUP ens agrada personalment un concert o no, que no seria més que l'opinió d'un ciutadà més; sinó sobre el disseny plural de la programació". L'esmentada monopolització no només prové de la repetició d'estils musicals en qualitat de caps de cartell, sinó per l'elevat catxé: Dos concerts s'enduen el 60% del pressupost. 

Per això, i en paraules d'Ander Zurimendi, "assegurar com asseguren des de Cultura que la programació garanteix la diversitat musical és fer tripijocs per faltar a la veritat". Només basta mirar amb cura les dades de 2016: Perales (40.000 euros) i Edurne (25.000), se'n portàven 15.000 euros més que els altres 7 concerts-espais junts (50.500).

Tot i que Cultura no ha fet públic encara el pressupost dels concerts i els catxes dels artistes, és previssible que el pack Bustamante + Los Manolos de 2017 torni a endur-se el gruix de la partida

Per tant, estem davant un programa que concentra la major part del pressupost econòmic en només dos concerts. I que, a més a més, són una repetició anual en una mena de "dia de la marmota" terrassenca.

Per tant, no es garanteix el pluralisme i diversitat d'estils musicals de la ciutadania. Segons Zurimendi, "el pluralisme no és que hi hagi un concert de cada estil, sinó com reparteixes la partida econòmica i els escenaris entre les difgerents sensibilitats".  

Es per això que des de la CUP veuen amb encara més estupefacció la negativa del PSC a que la ciutadania pugui mostrar les seves preferencies en votació popular.  

I les dones?

Altres aspectes que la CUP considera que s'han oblidat obertament és la igualtat de gènere, donat que mirant la programació, no sembla que les dones tinguin cap paper en aquesta Festa Major. Tant és així que entre els 6 artistes i grups principals de 2017, només hi trobarem una dona (D'Callaos), davant la vintena llarga d'homes que composen els grups Los Manolos, Los Chichos, Blaumut, Mesclat, D'Callaos i Bustamante.  

Els concerts són una repetició anual en una mena de "dia de la marmota" terrassenca

"El pluralisme no és que hi hagi un concert de cada estil, sinó com reparteixes la partida econòmica i els escenaris entre les difgerents sensibilitats"